Jag blev tyst på så många språk jag bara kunde…

Food Relief Isiolo Kenya

Food Relief Isiolo Kenya

Jag blev tyst på så många språk jag bara kunde när den blinda änkan klev fram ur folkhopen för att tacka för maten.

– Tack för att ni i Sverige hjälper oss under torkan, vi vet att ni inte har det så lätt i Sverige heller, ändå gör ni det här för oss…!

Vad skulle jag säga? Skulle jag säga att det var en uppoffring för Svenska folket att ge några påsar mjöl till de allra mest utsatta i ett torkdrabbat område?
Nej, jag ville säga till kvinnan att någonstans så var det hennes rätt att få äta sig mätt.Det handlade inte om välgörenhet eller svenska folkets exceptionella godhet. Det är en fråga om medmänsklig anständighet, att hon som ingenting har får överleva dagen.

Men jag kunde inget vettigt säga, så hon fick några tomma ord som jag hoppas att tolken fyllde med innehåll.

I mötet med byhövding fick vi lite senare ytterligare ett obekvämt tack. Han var ung, strax över tjugo skulle jag tro och han berättade delar ur sin livshistoria. Som liten hade han varit sjuk och klen och eftersom han inte kunde bidra eller göra något nyttigt så kunde han lika gärna gå till skolan tyckte hans Far. Vilket förändrade den värdelösa pojkens liv, han fick helt plötsligt status när han kom hem och kunde både räkna, skriva och kommunicera med omvärlden. Han blev talesman för byn och kyrkan lyssnade på honom och började hjälpa till. Latriner byggdes och olika initiativ togs för att höja livskvaliteten. Nu ville också han rikta ett tack till oss i Sverige.

– Tack för att ni berättat för oss om HIV!
– Har det gjort någon praktisk skillnad för er?
– Ja, nu lever de sjuka kvar ibland oss och vi är inte längre rädda för dem!
– Hur gjorde ni förut då?
– Vi bar ut dem till hyenorna!

Situationen var lätt surrealistik, jag förstod inte om jag hört rätt, menade han verkligen att de bokstavligt bar ut sjuka människor i vildmarken för att dö? Jag frågade mina värdar som bekräftade att det han sagt var sant.

Det kan vara frestande att falla in i självgodhet och tycka att vi i Sverige vet bättre! Vi vet minsann hur det ska vara och vi skulle kunna lära dem både ett och annat om hur man blir en civiliserad människa!
Inte kan man döda sjuka människor?

Men hur kan vi tänka så? Hur kan vi ha synpunkter på hur andra människor ärderar liv och dödar människor. När Sverige är en motor i den globala vapenindustrin
och vill bli bäst i klassen på teknik för dödandets ädla konst?
Jag bara undrar?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Jag blev tyst på så många språk jag bara kunde…

 1. Det känns som att jag gärna skulle kommentera det här, men det är svårt att finna några ord. Jag förblir tyst jag med.

 2. Ann skriver:

  Jag håller med Christian, det blev ljudlöst men inte tårlöst. Och kanske är det precis så det ska vara.

 3. Anne skriver:

  Hårresande och välskrivet.

 4. Annika skriver:

  Tack, Lars, du gav mig en värdefull insikt om olika perspektiv.

 5. Marisol Aliaga skriver:

  Som Anne säger: hårresande. Jag undrar Lars, får vi översätta din text och ha i vår magasin? http://www.magazinlatino.se . Det du skriver är mycket intressant och jag gillar djupet i ditt resonemang….detta hittar man inte i pressen.

 6. Pity Would Be No More If We Did Not Make Somebody Poor * William Blake

 7. Ping: Att försöka vrida en skruvad värld rätt… | Naveln är universums mitt

 8. Gerd Lundsten skriver:

  Förr i tiden fanns det ngt i Sverige som hette ättestupa………
  O desperata kvinnor lade ut nyfödda barn i skogen el dränkte barnet el lämnade barnet till änglamakerskor……….
  El så dränkte dom både sig själva o spädbarnet…….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s