En stunds ökenhäng

Henna painting Mauretania

Henna painting Mauretania

Värme, damm, sand och öken präglade vår resa genom Mauretanien.
Ett av de fattigaste länderna i världen.
Bitvis känns det som jag reser på månen eller kanske någon annan, hetare planet. Några enstaka människor, getter och kameler ser vi här och där, annars är det i princip tomt. Men det bor människor här i denna karga och ogästvänliga miljö. Det märkliga är att det bor fler människor i inlandet än vid kusten för vid havet finns inget vatten! Åtminstone inget dricksvatten.

Vi svänger in vid en oas där vi möts av sång och dans. Fria föredetta slavar sjunger och tackar för hjälpen att komma ut till ett liv i frihet.

Vi slår oss ner under den stora utspända tältduken på mattor och färgglada kuddar. Ett par timmars ökenhäng i sakta mak med bybor av olika rang. Först bjuds dadlar som doppas i mjukost och söt-beskt te. Huvudrätten bärs in på stora fat. Ris, bröd, bönor och ett gethuvud som stirrar uppgivet på oss.

Det dröjer inte länge föränn delikatessen, pralinen i mitten försvinner in i någons mun. Jag känner lättnad över att ingen insisterat på att just jag ska äta upp ögat.

En kvinna kommer och slår sig ner vid min kollegas fötter med en liten flaska henna färg. De småpratar medan hon gör sina snirkliga mönster, hon berättar om sitt liv och hur hon fått låna pengar för att starta sin lilla henna-målar verksamhet. Hon har fått ekonomin i familjen att fungera och hon är glad.

Jag tycker hon gör det bra, hon målar fint och jag somnar till en stund.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En stunds ökenhäng

  1. Fint inlägg, skrivet med mycket bra känsla!

  2. Linda skriver:

    Målande och vackert skrivet. Varma, fina människor som lever sina liv i en fattig och hård tillvaro. Glädjen de ändå känner över livet, den skulle många här i Sverige behöve se och ta till sig. Vackert fotograferat, gillar speglingen:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s