Du får några etiketter så jag vet vem du är!

20130114-000230.jpg
Hon viker inte med blicken när jag höjer kameran. Hon ser rakt igenom mig och jag undrar vad hon tänker. Vi känner inte varandra och kommer aldrig att göra det heller. Hon fnissar där hon står framför en blåmålad dörr vid en sjukstuga i öknen. Jag tror att jag vet vem hon är och sätter ett antal etiketter på henne utifrån det sammanhang hon befinner sig i.

– Analfabet
– Bortgift som tonåring till manlig släkting
– Fd. Slav
– Fattig och längtar bort
– Muslim

Kanske har jag rätt på alla punkter, inte osannolikt med tanke på att hon är en ung kvinna i Mauretanien ett av världens absolut fattigaste länder.
Men jag reserverar mig och lämnar en öppning för att jag kan ha fel. (Det har hänt förut…)
Undrar vilka etiketter hon sätter på mig?

– Vit = Rik
– Smal = Undernärd
– ?

Nej, jag vet inte. Jag vet verkligen inte vad hon vet om mig eller vilka fördomar hon kan tänkas ha.
Vad jag vet är att vi har en gemensam värld och att både hon och jag vill älska och bli älskade, skratta, äta oss mätta och se våra barn växa upp och leva ett liv som är något bättre än vårt. Både hon och jag upplever säkert frustrationen över vardagens bekymmer och att vi inte får ekonomin att gå ihop. Jag tjänar troligtvis mer på ett år än hennes familj kommer att göra under deras livstid…om hon bara visste att jag ändå inte får det att funka.

Vi möttes för ett ögonblick framför en blå dörr i öknen, hon såg rakt igenom mig.
Vi känner inte varandra men våra liv hör ihop.
Jag älskar att bränna fossilabränslen på två hjul, något som hennes barn kanske måste lämna hus och hem för när klimatet förändras och temperaturen höjs ytterligare ett par grader. En total dödsstöt för ett land som Mauretanien.

Och det är klart att jag undrar om mina barn kommer att ta emot hennes den dagen de inte klarar det längre?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Du får några etiketter så jag vet vem du är!

  1. Conny Wahlström skriver:

    Hej! Vil bara skriva och tala om att jag tycker mycket om din blogg och du hjälper mig att få och upprätthålla viktiga perspektiv livet. Tack Lars!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s