Giving voice to the voiceless

20130126-201404.jpg

Ett bredare leende på mina läppar har du nog aldrig sett än när jag såg den här Kongolesiska kören äntra scenen på fotbollsstadion i Bukavu med sina rutiga hattar.

De sjöng fantastiskt bra för är det någonting som Kongoleser kan så är det att sjunga och sångerna hade de skrivit just för det här tillfället. Det var inte deras vanliga kyrkorepertoar utan något helt annat, de hade skrivit texter om att ta socialt ansvar och att det måste bli ett slut på det sexuellavåldet. Det var bra, det var viktigt och det svängde!

Det var kallt och regnade småspik, men det var nog bara Svenskarna i samlingen som gnällde. När den Kongolesiske TV-fotografen förstod att Svenskarna muttrade över vädret vände han sig om och hans ansikte lyste starkare än solen. Han spände blicken i de klarblå Svenska ögonen och skrattade…

-Rain can only be a blessing! Sa han sedan medan vattnet rann över både honom och hans kamera.

Kören sjöng vidare, jag förstod inte ett ord av Swahilin men som medarrangör visste jag ändå vad det handlade om. Vi fick vara med och skapa plattformen för att de här kvinnorna skulle kunna göra sig hörda och de gjorde det bra! Kvinnor och män som tillsammans säger nej till våld och korruption , starka tydliga budskap från utsatta människor som fått nog.

Samtidigt som de sjöng vidare kunde jag inte slita blicken från deras fantastiska hattar och självklart skrattade jag åt associationen till Hästens sängar. Jag tänkte, att vore det inte fantastiskt om företag som deras också engagerade sig för att se till att utsatta människor fick kraft att göra sig hörda långt utanför deras lokala sammanhang? Så att de som har makt att förändra får kraft och motivation att agera.

Om Svenska företag som Hästens ville vara med och skapa trygghet för människor som lever i utsatthet så skulle det kanske lösa många sömnlösa nätter både för oss och för dem.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Giving voice to the voiceless

  1. beskrivarblogg skriver:

    Ja, det måste ha varit härligt att uppleva – önskar att deras röster hördes över hela världen! Tack vare dig hör jag dem, tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s