De kunde lika gärna bott på månen…

20130714-135351.jpg

Få platser på jorden är så ogästvänliga som Sahara, med sommartemperaturer över 50 grader, nästan ingen växtlighet, lite mat och dåligt med vatten. Ändå bordet människor här, en del frivilligt andra ofrivilligt.

I södra Algeriet bor 200000 flyktingar från västsahara, och de har bott där sedan mitten av sjuttiotalet. De är inte bortglömda, men näst intill. Förra veckan mötte jag några av ungdomarna som leder ett mediaarbete i lägren. Under några av de hetaste veckorna är de på utbildning i norra Algeriet och jag är där och undervisar.

Huset som de bor i under utbildningen är som en grön oas med fruktträdgård och blommor. Det är grönt och svalt och ungdomarna njuter av tillvaron. De västsahariska killarna är överlag rätt stela och svåra att komma inpå livet. Mohamed är ett undantag han försöker kommunicera med händer och en blandning av Spanska, Engelska och Arabiska ord. Men vi förstår varandra han är en tänkare och han har drömmar.

Han tittar på min kamera och förklarar att han tänker bli den förste västsahariske fotografen för National Geographic. Intressant tycker jag och undrar vad han har för kamera, varpå han svarar att han visserligen inte har någon kamera men att han får förverkliga sina drömmar steg för steg.
Jag sträcker över min kamera och säger att han kan låna den medan jag är där. 960 bilder senare så ser jag en talang som spirar. Mest stilleben och blommor men hans bilder är fulla av mening, han har något att berätta. Bilden med en levande vit blomma bland en grupp torkade förklarar han att det är som en enda god människa bland alla onda.

Han förklarar att han drömmer om att skapa ett annorlunda samhälle för sina barn och barnbarn, ett samhälle som är kärleksfullt och att han håller på att få redskap för att göra det. I radio programmen som han gör kan han uttrycka sig och jobba för det och vem vet när tiden är inne och han fått tag på en egen kamera så kanske han även gör det i National Geographic!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till De kunde lika gärna bott på månen…

 1. beskrivarblogg skriver:

  Underbart – hoppas han får sin kamera! Tack för att du delar med dig, där och här!

 2. jaana skriver:

  Hoppas han får en kamera, så att han kan ge sin bild av Sahara! 🙂

 3. annecollen skriver:

  Vi kanske ska skramla ihop till en kamera?

 4. Josephine skriver:

  Klart grabben ska ha en kamera! En insamling är nu startad!
  Så klart vill vi hjälpa denna unga man att förhoppningsvis nå sitt mål. Läs bara vad Lars skriver om honom och man riktigt känner hur lycklig han kommer att bli!
  Att sitta i ett flyktingläger, inte äga något, att vara ”instängd”…och ändå ha dessa drömmar säger så mycket om en pojkes tro på framtiden. Den vill vi hjälpa till att skapa. Den vill vi vara med att hoppas på! Och bara tänka på hur mycket glädje den här kameran kommer att skapa för både honom och de i hans närvaro får i alla fall mig att le.

  Insamlingen sker tom den 15 sep. Lars köper den kamera som vi har pengar till för att på sin nästa resa i början av oktober ta med till Mohammad.
  Inget bidrag är för litet! Va med du också!
  Sätt in en slant på bankgiro 195-4288 Kontot står på @Otadlig (Eija Tuominen)
  Anonymt eller med namn spelar ingen roll.

  Du kan följa @Otadlig för att se hur mycket som kommer in på kontot.

  Ett stort tack till er alla som gör det här möjligt!
  Josephine Åkesdotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s