Jag läser ”Negerlyrik” i Dalarna…

Slår man nattläger i Grangärde borde man förståss läsa Dan Andersson, men jag har fått annan litteratur i min hand av svägerskan som städat ut någon gammal vind. Jag kryper trött in i min hängmatta och när jag ligger där i sovsäcksvärmen med utsikt över vatten åt alla håll fäller jag upp den osprättade boken från 1957.

”Den mörke brodern” en antologi med negerlyrik i urval av Artur Lundkvist.

Det är med skräckblandad förtjusning jag läser förordet till den idag så politiskt okorrekta titeln och boken. Men det är ett fascinerande tidsdokument, inte rasistiskt, men ovanligt och en människosyn och världsbild som känns så långt bort. Det här är en bok som man både skulle vilja läsa med 1957 års glasögon och årets, nu är jag rädd att jag bara kan läsa den med årets och det är väl också trångsint på sitt sätt att inte förstå det sammanhang och den tid när den skrevs.

Jag citerar ”Någon enhetlig kultur har negerfolken aldrig haft i Afrika, och efter omplanteringen västerut har de svarta befolkningsinslagen i stor utsträckning smält in i de nya ländernas kultur”

Den här boken hittar du inte på närmaste bibliotek men kanske får du läsa referat ur den här om jag orkar hålla mig vaken i min lilla kokong mellan två björkar vid en vacker sjöstrand.
Over and out!20130716-211813.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s