Jag ser henne i min fantasi…

Jag kan tycka att det är svårt att förstå och sätta mig in i andra människors livsvilkor. Att läsa rapporter kan nog vara bra. Men Statistiken över mödradödligheten i Kongo är tomma siffror för mig, jag förstår inte riktigt vad de står för.

Det är först när jag kliver innanför dörrarna på den lilla kliniken som jag börjar ana en verklighet som jag aldrig varit i kontakt med förut. Jag tittar runt och i min fantasi föreställer mig den unga tjejen som gått till fots för att föda här. Kanske är det hennes första eller åttonde barn, jag vet inte.
I hörnet av rummet ligger bildäck i en trave, varför ligger de där? Ingen madrass eller ens en liten sliten filt på den kala plåtbritsen. Väggarna talar sitt eget språk.

I rummet bredvid finns plats för eftervård där de trötta mödrarna kan vila ut med sina nyfödda barn. Men innan förlossningen finns det ingenstans att vara. Det handlar om just-in time, oavsett hur långt hon måste färdas för att ta sig hit. Jag vet inte hur det går till.

För de som föder här så går det ändå oftast bra för det finns tränad personal. Det är värre för de som föder ute i byarna.

I min fantasi dyker hon ofta upp, den unga Kongolesiska Mamman.
Och jag kan inget annat göra än att hoppas att allt går väl.

20130914-095425.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jag ser henne i min fantasi…

  1. Ping: Att försöka vrida en skruvad värld rätt… | Naveln är universums mitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s