Att försöka vrida en skruvad värld rätt…

20131012-012307.jpg

Den som inspirerar mig till att vilja vrida en skruvad värld en kvartsvarv rätt borde få det där fredspriset!
För av naturen är jag lat, bekväm och konflikträdd. Jag behöver en knuff för att vilja kliva ur sängen och försöka göra något som betyder något för någon. Som tur är har jag människor runt omkring som lever liv som inspirerar och får mig att kliva ur sängen med glädje och oftast är jag taggad och tacksam att jag får möjlighet att ägna min tid till att försöka göra något för någon.
Till årets fredspris hade överläkaren vid Panzisjukhuset i Kongo Dr. Denis Mukwege nominerats.
Han hade varit en värdig vinnare enligt mina kriterier. Som en medarbetare och ledare för en av våra partnerorganisationer har han mer än en gång fått mig att vilja gå en extra mil för de kvinnor som utsatts för sexuellt våld i Kongo.

Hans fokus och hängivenhet för de mest utsatta inspirerar och vad världen behöver är inspirerande ledarskap som utmanar alla oss andra att göra det vi kan. Runt hans person kretsar professionalism, vetenskap, empati, tro och medmänsklighet.
Under en resa tillsammans med honom under en vecka i Washington och Newyork skapades några personliga minnesbilder. I högt tempo kastades vi in en vecka med möten med organisationer och individer allt från medicinstudenter till FN:s generalsekreterare. Inför ett möte i kongressen var han påtagligt nervös. Vi försökte hjälpa honom i förberedelsen inför mötet , ödmjukt och lågmält sa han .

– Jag är en gynekolog från Kongo vad har jag att säga till de här människorna?
Mötet gick bra och han intog positionen att tala för de utsatta kvinnorna på ett professionellt och sakligt sätt. När vi senare på kvällen stod utanför hotellet på gatan, lättade och trötta visade han också en annan sida som kanske är nyckeln till hans energi och oförtröttliga engagemang.

– Att ge röst åt de svaga och utsatta det är vår roll som kristna, vi har ett profetiskt uppdrag om inte vi gör det vem ska då göra det?
Dr Mukwege behöver inte vinna fredspriset för att få mig att vilja kliva upp ur sängen och känna mig utmanad och vilja vara med och försöka förändra en skruvad värld där människor hamnar i kläm. Och slutar han att inspirera så har jag ändå en handfull andra människor i min närhet som triggar mig på samma sätt.

Over and out

Fler inlägg på temat
Jag blev tyst på så många språk jag kunde…
Något heligt i hagelstormen
Den här kvinnan bor i mig och jag tror hon vill ut!
Poor-no-graphy
We sholdn’t deny our eyes their right to cry
Jag ser henne i min fantasi

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att försöka vrida en skruvad värld rätt…

  1. beskrivarblogg skriver:

    Fint skrivet om en stor man. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s