Lasse Lindeman, 74 Bloggar om sin upplevelse av MC-resan bland Massajer…

20140421-211058.jpg
Lasse Lindeman, 74

När jag i början av mars fick förfrågan om jag ville åka med på en Mc-resa i Kenya var det inte långt till beslut.

Tillsammans med fem andra handlingskraftiga gubbar gav jag mig iväg till Arlanda f.v.b. till Nairobi, där en resa på mc i massajernas land väntade. Resan kunde börjat bättre. På grund av maskinfel på vårt flyg blev vi sittande på Arlanda med övernattning som följd, Följande morgon bar det dock iväg efter div ombokningar och äntligen var vi framme i Nairobi.

En minibuss körde oss till ett Guesthouse för övernattning. Väl framme där möttes vi av 6 st Japaner – Kawasaki 650 cc – uppställda i rad på gården. Nu börjar äventyret !
Efter en natts vila bar det sedan iväg ut i det okända. Först i raden körde vår följebil, en terränggående Toyota, och efter denna en lång rad med oss sex på våra Mc.
Första delen av resan gick på bra asfaltväg, och man bara njöt av fartvinden. Efter ett tag vek vi av in på en mindre grusväg där vi stannade för lite förfriskningar framplockade ur följebilen. Vid detta stopp anslöt sig några färggranna massajer till sällskapet, dom skulle sedan vara med oss under hela resan.
Nu startade en färd som inte kan liknas vid något. In i vildmarken och mer eller mindre väglöst land. Vägen övergick snart till att endast vara stigar med i vissa fall djupa hjulspår. Körningen krävde full uppmärksamhet och koncentration. Adrenalinet pumpade ! Där vägen var för svår och sargad valde vi terrängkörning för att återgå till vägen när tillfälle gavs.
Framme vid en uttorkad flod skulle vi först nedför en brant ravin – över flodbädden – och sedan klättra uppför en brutalt brant backe. Spännande körning.

Följebilen utgjorde vid dessa tillfällen tryggheten. Från denna hade man full koll över vad som hände vid svåra överfarter. Efter en strapatsrik första dag var vi äntligen framme vid det som skulle vara vår basläger under kommande vecka. En grind mitt i urskogen vittnade om att vi var framme, En trevlig bebyggelse mötte oss i form av -en större och några mindre byggnader.
Tre kock-klädda herrar mötte oss med en god middag vilken intogs under en parasoll ute i det fria. Mörkret kom snabbt, och vi samlades tillsammans med våra massajvänner runt en lägereld där vi under kvällen bekantade oss med varann. Massajerna i sina traditionellt färgglada kläder dansade runt elden under sång. Vilken exotisk stämning !
Vi samtalade här om kultur, traditioner, levnadsvillkor och tro.

Under den vecka som följde gjordes dagsresor ut i omgivningarna för besök i olika byar där vi stannade till och umgicks en stund.
Efter några dagars hårt arbete på mc:n gjorde sig min astma påmind. Luften tog plötsligt slut och krafterna sinade. Med mc:n sittande i ett djupt hjulspår satte jag mig att invänta hjälp. Med följebilen full av glada massajer samt ytterligare fem kompisar var det en enkel sak att komma i ordning för fortsatt färd. Efter samråd med de andra deltagarna valde jag att åka i följebilen resterande sträcka fram till vårt basläger. En lång massaj anmälde sig att byta plats med mig , så av med hjälm, skinnjacka och stövlar till denne co-driver. Att se honom med mina kläder utanpå sina egna långa färgglada kläder var en härlig syn. Med dessa kläder fladdrande under skinnjackan fortsatte färden hem.

Att åka följebil var en verklig höjdare. Vi var snart framme vid ännu en svårforcerad flod med branta flodbankar. Här skulle vi över, men hur i all världen kommer man över med bilen. Vi körde fram och ner mot floden och stannade. I svår lutning med god utsikt över landskapet framför satt vi och bevakade att samtliga mc-förare lyckligt kom över innan vi själva tog oss över. Uppfarten från flodbädden var dramatisk men gick fint. Måste säga att jag var Imponerad över vår chaufförs körning under dessa förhållanden. Snyggt jobbat !!

Besök hos den politiska makten.
I vår resa ingick ett besök hos regionens högste ämbetsman, en Lagman. När vi anlände på våra Mc togs vi emot av hans personal som visade oss in i hans tjänsterum. Vi välkomnades och bjöds på kaffe med tilltugg. Fortsatte sedan till något som liknade en svensk tingssal. Vår värd satte sig vid ett imponerande skrivbord varifrån han besvarade frågor samt redogjorde för vilka behov man hade inom “kommunen”. Man saknade ambulanser, brandbilar mm. Inom ett område med över en miljon människor fanns t.ex endast en brandbil. Sjukvården var också i stort behov av resurser för att kunna ge en växande befolkning en bättre sjukvård.
Det som jag fastnade mest för vid detta möte var lagmannens pondus och beslutsamhet kombinerat med ödmjukhet och värme.

Besök i kyrka.
En dags utflykt förde oss till en kyrka placerad mitt i ingenstans. Här möttes vi av glada, förväntningsfulla bybor. Sång och dans och fin gemenskap.
När jag såg dessa unga flickor/mödrar påmindes jag om anledningen till vår resa. Att skapa kunskap och engagemang kring detta folks märkliga seder och bruk bl.a. genom kvinnlig könsstympning.

Nära vårt basläger fanns en typisk massajfamilj vilken bedrev boskapsskötsel. Vi gjorde ett besök hos dem och fick se hur oerhört enkelt man bodde i sin lerhydda. Utan el eller rinnande vatten- en omöjlig tanke för oss priviligierade svenskar. En liten kille på 3-4 år visade stolt fram handen i vilken det låg tre karameller, dessa hade han nyss fått av en av oss besökare. Han slöt handen om karamellerna och försvann in i den mörka hyddan. Hans dag var räddad !!

Veckan avslutades med ett besök i Nationalpark där vi fick se en del av Afrikas vilda djurliv.

Tack för möjligheten att ha fått vara med på denna resa Jag längtar redan tillbaka !
Årets höjdpunkt !

Lasse Lindeman.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s